Świat Zielonej Kuchni ZIELONE NEWSY

Białko konopne – naturalna odżywka, która doda Ci sił.

Białko konopne – naturalna odżywka, która doda Ci sił. Konopie to prawdopodobnie najlepsze źródło naturalnego, lekkostrawnego i łatwo przyswajalnego białka spośród wszystkich roślin. Odpowiednia technologia przygotowania pozwala uzyskać zielonkawy proszek o wysokiej zawartości białka i interesujących walorach smakowych. Wspomóc się, w jesienny dzień, konopnym shake’iem (np. z dodatkiem świeżych owoców) to czysta przyjemność.

Odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do dobrego zdrowia. Przede wszystkim, zanim nawet zdecydujemy się na konkretny plan żywieniowy, musimy upewnić się, że pomoże on dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich dla naszych potrzeb ilościach

Odpowiednio zbilansowana dieta to klucz do dobrego zdrowia. Przede wszystkim, zanim nawet zdecydujemy się na konkretny plan żywieniowy, musimy upewnić się, że pomoże on dostarczyć wszystkich niezbędnych składników pokarmowych w odpowiednich dla naszych potrzeb ilościach

Pozytywnym zaskoczeniem może być nie tylko wysoka zawartość białka w konopi, ale również jego jakość. Białko z konopi jest pełnowartościowe, łatwo przyswajalne oraz lekkostrawne.  Swoje zastosowanie znajdzie w diecie sportowców, kulturystów, wegan, wegetarian i wszystkich, którym przyda się zastrzyk energii

Jak powstaje białko z konopi?

Najwięcej białka znaleźć można w nasionach konopi. Jest to jednak tylko jeden z obecnych tam składników odżywczych, więc konieczna jest ekstrakcja. W tym celu nasionka przechodzą przez długi, żmudny proces, którego zwieńczeniem jest uzyskanie zielonkawego, sypkiego proszku – białka konopnego.

W pierwszej kolejności z nasionek wyciskamy olej, pozbawiając je zawartości tłuszczu (tzw. dobrego tłuszczu). W efekcie tłoczenia otrzymujemy naturalny olej konopny oraz makuch konopny, który mielony jest następnie na proszek, z którego, po oczyszczeniu, uzyskuje się mąkę konopną. Po kolejnym, dokładnym przesianiu otrzymujemy nowy produkt, bardzo bogaty w błonnik pokarmowy, ale o stosunkowo małej koncentracji białka. Uzyskany proszek należy następnie zmielić jeszcze drobniej i przesiewać aż do uzyskania oczekiwanego rezultatu – zieloniutkiego, naturalnego proszku konopnego o wysokiej zawartości białka.

Odżywka przygotowana w taki sposób jest super-łatwo przyswajalna, smakuje świetnie i ma wszechstronne zastosowanie – możemy dodawać jej do wszystkiego, od shake’a, przez owsiankę, aż do ciasta, makaronu czy sałatki.

Białko konopne powinno stać się wręcz nieodłącznym składnikiem diety osób, które z różnych powodów nie mogą dostarczać tego podstawowego składnika pokarmowego w inny sposób. Wśród osób, dla których wskazana jest suplementacja wymienić można alergików (białko z konopi nie zawiera alergenów), wegan oraz wegetarian (białko konopne może zastępować białko zwierzęce w diecie), osoby uczulone na gluten (białko konopne nie zawiera glutenu) czy osoby unikające modyfikowanej genetycznie żywności (produkt jest naturalny i bez GMO).

Bogatsza, optymalna dieta to lepiej działający organizm, czyli zdrowsze ciało. Zdrowsze ciało to zdrowszy duch, czyli lepsze samopoczucie – fizyczne i psychiczne. Nie ma żadnych powodów, aby z tego rezygnować. Bardziej świadome odżywianie może tylko pomóc. Dobrze zaczynać małymi krokami, np. od wprowadzenia produktów konopnych do swojego jadłospisu, i pozwolić dać się zaskoczyć (po raz kolejny) niezwykłymi właściwościami tej rośliny.

Odżywka przygotowana w taki sposób jest super-łatwo przyswajalna, smakuje świetnie i ma wszechstronne zastosowanie – możemy dodawać jej do wszystkiego, od shake’a, przez owsiankę, aż do ciasta, makaronu czy sałatki.

 

Właściwości białka konopnego

Białko z konopi, podobnie jak np. białko sojowe (w przeciwieństwie jednak do soji, konopie nie są genetycznie modyfikowane), jest naturalnym źródłem wszystkich 21 aminokwasów, w tym 9 niezbędnych aminokwasów, których ludzki organizm nie potrafi wytworzyć samemu i możemy dostarczać je wyłącznie wraz z pożywieniem. Dlaczego są takie ważne? Aminokwasy są paliwem, wykorzystywanym przez mięśnie. Odpowiednia suplementacja, poprzez 2 łyżki białka dziennie, to więcej energii na co dzień, lepszy sen, zrelaksowane mięśnie, unormowany poziom cukru i ciśnienie krwi oraz mocniejsze kości (również dzięki zawartości magnezu w białku).

Białko konopne powinno stać się wręcz nieodłącznym składnikiem diety osób, które z różnych powodów nie mogą dostarczać tego podstawowego składnika pokarmowego w inny sposób. Wśród osób, dla których wskazana jest suplementacja wymienić można alergików (białko z konopi nie zawiera alergenów), wegan oraz wegetarian (białko konopne może zastępować białko zwierzęce w diecie), osoby uczulone na gluten (białko konopne nie zawiera glutenu) czy osoby unikające modyfikowanej genetycznie żywności (produkt jest naturalny i bez GMO).

Bogatsza, optymalna dieta to lepiej działający organizm, czyli zdrowsze ciało. Zdrowsze ciało to zdrowszy duch, czyli lepsze samopoczucie – fizyczne i psychiczne. Nie ma żadnych powodów, aby z tego rezygnować. Bardziej świadome odżywianie może tylko pomóc. Dobrze zaczynać małymi krokami, np. od wprowadzenia produktów konopnych do swojego jadłospisu, i pozwolić dać się zaskoczyć (po raz kolejny) niezwykłymi właściwościami tej rośliny.

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój email nie będzie opublikowany.

Może Ci się spodobać